Разговор с Людмил Коларов - йога инструктор и юмейхо терапевт | AllSport

Разговор с Людмил Коларов - йога инструктор и юмейхо терапевт

В твоята здравословна практика, на която учиш хората, какво е отношението ти към помощните средства- стелки, ортези, брейсове, компресиращи продукти, електротерапия?

Разговор с Людмил Коларов - йога инструктор и юмейхо терапевт

 

Елена Йоловска: Люси, от колко време се занимаваш с йога?

Людмил Коларов: Повече от 30 години, а с юмейхо някъде около 10 години.

 

Елена Йоловска: Какво представлява юмейхо терапията? 

Людмил Коларов: Юмейхо терапията е една уникална система, която е създадена от японския майстор Сайонджи, чрез 100 похвата се постига едно, бих казал, перфектно наместване на костите, което въздейства върху цялата физиология на тялото и променя в положителен аспект, здравословното състояние на хората.

 

Елена Йоловска: С какви проблеми идват хората при теб, най-често?

Людмил Коларов: С всякакви. Най-често физически, психически, физически и психически. Юмейхо и йога действат цялостно върху човека. Като цяло дълго време занимавайки се с йога, преподавайки и практикувайки, установих че има една малка празнина и юмейхо ми я даде.

 

Елена Йоловска: Как решаваш проблемите? Имаш ли изработена система?

Людмил Коларов: Имам моя изработена система, която цялостно гледа на човека като съвкупност от принципи, не само физически, но и психически и емоционален, бих казал и духовен. В йога човекът е съвкупност от много принципи и тела, както йога, така и юмейхо действа на тях и основната цел е баланс в тялото. В юмейхо, той се постига чрез подреждане на костите, а в йога този баланс е малко по-дълбок.

 

Елена Йоловска: От къде тръгват проблемите, от кое тяло?

Людмил Коларов: Това е доста труден въпрос. Бих казал, че проблемите тръгват от нашето отношение към света и от връзката ни с природата, която сме загубили. Както в йога, така и в юмейхо, когато човек е здрав, той оценява тези връзки с природата и бих посъветвал всеки път, когато имаме нужда от някакъв съвет, да излезем на открито сред природата и да потърсим отговорите, да се докоснем до нея и да почувстваме, че сме част от нея… а ние сме се отделили доста сериозно, от тази връзка, загубили сме я.

 

Елена Йоловска: Какви са най-честите травми и болки, които хората имат?
 

Людмил Коларов: Физическите болки, които забелязвам и които успявам доста често да помогна да се излекуват са: заседнал начин на живот, една хиперактивност на поведението, свързана с поведението, като паник атаки, недоспиване, учестено дишане, всичко което в днешно време е доста модерно и което медицината неуспешно лекува чрез медикаменти.

 

Елена Йоловска: А как според теб би трябвало да се лекува?

Людмил Коларов: Според мен една елементарна самодисциплина, която да включва около 10-15 минути на ден чисти йога асани или една проста гимнастика и доста важно е правилната позиция на тялото. Човек трябва да бъде осъзнат, когато ходи, когато диша, това е доста силно заложено в йога. 
В юмейхо, както и в йога е изключително важно правилното подреждане на тялото, в юмейхо това се постига чрез терапевта, а в йога това се постига чрез правилно заемане на физическите пози (асаните) и когато това се свърже с дихателните упражнения, които успяват да балансират вегетативната нервна система, ако някой човек е прекалено възбуден, нормално е да му се дадат определени дихателни упражнения, които да балансират тази нервна възбудимост или ако е много пасивен или енергичен, той трябва да бъде с малко по-интензивни дихателни упражнения.
Всичко е свързано с баланса и правилно дозиране на тези практики.

 

Елена Йоловска: Ти каза „правилната стойка“- в смисъл, лошата стойка ли е причината за проблеми по костно-ставния апарат?

Людмил Коларов: Не само. И върху самото поведение. Тъй като, освен че се занимавам доста сериозно и практикувам, и преподавам, аз наблюдавам, и виждам все нови и нови неща, които са свързани с неправилната стойка, неправилното позициониране на тялото и ходене, и всичко това довежда и до поведението на човека. Забелязвам, че хората, които са физически здрави, енергични и са в баланс, те са изправени и самата им позиция е непоколебима и горда, те излъчват енергия. Когато човек е подтиснат или се чувства “не себе си”, той просто се отпуска, гледа надолу към земята и самата позиция на тялото му е една предпоставка, това да прерасне освен върху психическото му поведение, а и върху неговата физиология, тъй като се получават едни доста неправилни скъсявания, върху редица мускули на човешкото тяло, това довежда до физически проблеми и нещата са много навързани и не са чисто физически, те са общи.
 

Елена Йоловска: Моята работа също е свързана с правилната стойка и често пъти хората ме питат, защо изкарвам всеки човек с лоша стойка… животните как нито имат лоша стойка, нито носят обувки, нито стелки, има ли проблеми всъщност и в стойката при животните?

Людмил Коларов: Няма. Аз се опитах да загатна това в началото на разговора ни, ако ние бяхме близко до природата, имахме еднообразни движения, които да ни създават една перфектна биомеханика, ако се грижехме за храната си чрез труд и след това я консумираме, нямаше да има тези проблеми. Проблемите ни са в заседналия начин на живот, в гладката повърхност по която стъпваме, удобните и неудобните обувки, които носим, всичко това, меките легла, бягството от природата, липсата на заземяване… С мой приятел изследвахме въздействието на човека, неговото поведение, неговата биоенергия върху дрехите, установихме че носейки дрехи от естествени материали, по тялото на човек не се натрупва толкова много електростатично напрежение, а то действа върху психиката и върху неговото поведение, човек става все по-възбудим и е достатъчно да докосне земята с длан или ходило, за да може това заземяване да премахне това статично напрежение, което повлиява върху съня и неговата нервна система. Ако бяхме близки до природата, имахме множество разнообразни движения и се грижехме за тялото си, нито аз, нито ти щяхме да имаме толкова много работа.

 

Елена Йоловска: Бих искала малко по-конкретно да разкажеш в твоята работа, къде са най-често срещаните проблеми – в краката, в кръста, гърба?

Людмил Коларов: Най-често срещаните проблеми са в по-силно изразените нервни окончания на гръбнака, там където човек, с течение на времето или поради неправилно ходене, неправилна стойка или неправилно поведение през деня, натоварва тези кости, а това довежда до притискане на тези нервни окончания и до едни хронични болки. Най-често срещаните болки са в кръста, врата, това повлиява цялата негова биомеханика и както аз с моята работа, така и ти, имаме за цел да премахнем, да намалим проблема, а не последиците от него, защото когато един човек стъпва по различен начин, ходи неправилно или стои неправилно, той създава проблем не само в позицията, но и в цялото тяло и то рефлектира под формата на болка. Ще дам пример с една позиция по време на сън, която е постоянна, еднаква за цял живот, например лягане настрани, това довежда до една постоянна спастичност на определени, мускулни групи, пасивност на други мускулни групи и когато човек се изправи и сутрин не си е отпочинал и започне деня си по този начин, той ще го компенсира с друга неправилна позиция, като кръстосване на краката, за да може тези мускули, които са били натоварени, несъзнателно да бъда отпуснати, тъй като тялото чувства тази нужда, но това довежда до много големи изкривявания, може да се получи една, съвсем спокойно сколиоза, комбинирана с една гръдна кифоза, а това са състояния на гръбнака, които са доста неприятни и водят до животни болки и когато имам обаждания и срещи с хора, аз първо се опитвам да разбера техния ежедневен начин на живот – как спят, как се хранят, цялостното им поведение през деня, през нощта, след това наблюдавам как стъпват, как ходят, дали имат тази разлика и преценявам дали този човек има нужда от юмейхо терапия, няколко поредни часа или просто се нуждае от една юмейхо терапия, която да центрира неговото тяло и след това с определени йога асани, упражнения и дихателни практики той да постигне това, но всичко е свързано със самодисциплина и отношение към себе си.

 

Елена Йоловска: В твоята здравословна практика, на която учиш хората, какво е отношението ти към помощните средства- стелки, ортези, брейсове, компресиращи продукти, електротерапия?

Людмил Коларов: Категорично съм за, защото аз въпреки че се занимавам, както казах повече от 30 години с йога, съм бивш професионален спортист и не съм толкова гъвкав. Имам колеги преподаватели по йога, на които се възхищавам искрено и аз имам нужда от помощни средства, в йога ползвам блокчета, ползвам колани, които ми помагат чрез тях да постигна правилно позициониране на тялото и да мога да разтягам мускули, без да натоварвам кости и стави и това е изключително важно. Същото е и с ортезите и определените помощни средства, които ти спомена. Една от причините да ми се допълни цялата оздравителна система са точно те, ортезите помагат на човек много по-бързо да реши този проблем, но за да го реши, той трябва да даде нещо от себе си и това са упражненията.
Същото е и с ортопедичните стелки, една от причините, винаги съм бил доста критичен към позицията на тялото, когато няма добро центриране, единият крак е по-напред от другия, центърът на тежестта, когато е изместен. Според майстор Сайонджи има различни типове хора и те са свързани и с поведението, тя е много сериозна системата юмейхо и е доста добре обяснена, всичко това е свързано с таза, но когато човешкото ходило е по различен начин структурирано, следствие на една лека травма, след която компенсаторно човек започва да стъпва на по-здравия крак за сметка на другия, това довежда до една пасивност на голямата група мускули на ходилото и всичко това променя цялата биомеханика, тя се предава до врата, а това създава дисбаланс освен на физическото ниво, под формата на болки в коленете, глезените, кръста и врата, довежда до промяна в неговото поведение, защото човек не е щастлив, не се чувства здрав, става нещастен, а това довежда и до проблеми с органите в основните кухини – коремна, гръдна и в мозъка.
 

Елена Йоловска: Не знам как ще се отнесеш към този въпрос, но уж хората искат да са здрави, всеки човек иска да е здрав, да се чувства добре, да е щастлив - стреми се към това, но нито се хранят здравословно, нито пият достатъчно вода, нито се движат достатъчно, нито обръщат внимание на правилното движение и стойка. Уж казват, че знаят какво трябва да правят, но не го правят. Имаш ли обяснение за това?

Людмил Коларов: Имам, поне за себе си. Основната причина е, че хората са нещастни и когато осъзнаят щастието от това да си здрав, да се чувстваш сигурен в себе си, а това идва когато ти си себе си. За да бъдеш себе си, ти обаче трябва да дадеш нещо от себе си и за да го дадеш, ти трябва да положиш усилия.
Самата дума, те са две думи „нямам време“, е много поучителна, защото не е нужно да кажеш днес аз ще започна да се грижа за тялото си, ще стана здрав. Има доста предпоставки, които преди това трябва да направиш, една от тях е да „погалиш“ и да се опиташ да отстраниш най-големия враг на човека, а това е мързелът. Ще дам пример с хора, които казват, че нямат време, а просто са мързеливи и лениви. Не е нужно една сутрин да решиш и да направиш цялостна практика, която да ти даде възможност, защото на другата сутрин ти ще си изморен и ще искаш още повече да почиваш. Достатъчно е в началото на твоето отношение към здравето, да се научиш да ставаш 10 мин по-рано, да не правиш нищо. В йога има състояния на съзерцание, в което ти успяваш да постигнеш едно отношение към целия свят без той да ти повлиява негативно и когато приучиш тялото да става 10 минути по-рано, за тези 10 минути можеш да му дадеш много и това да повлияе на твоето поведение и ти да бъдеш щастлив, не е нужно много, достатъчно е да бъде постоянно. Искам да спомена за трите „П-та“, които са много важни и трябва да бъдат като символ, ако човек иска да бъде себе си, да бъде щастлив и здрав – постепенно, приятно, постоянно. За мен това са неща, които аз бих си мантрувал преди да започна да давам нещо и да получавам и това да бъде здравето – физическото и психическото здраве.
 

Елена Йоловска: Ти имаш ли травми като бивш спортист с активен начин на живот?

Людмил Коларов: Като юноша направих една тежка травма, в която бях почти инвалидизиран дълго време, може би около месец. Още си спомням това безизходно състояние, още си спомням болката - няма да я забравя никога, а това са повече от 30 години. Трябваше да се направи някаква хирургична интервенция най-вероятно, но аз реших да се обърна към холистичния метод. Тогава йога беше срамна, като бивш спортист и тогава като състезател…
 

Елена Йоловска: Какво си спортувал?

Людмил Коларов: Спортна стрелба и карате.
 

Елена Йоловска: А каква беше травмата?

Людмил Коларов: Дискова херния в L4 или L5… не си спомням, беше отдавна… Това, което успях да постигна с 3-те „П-та“ е, че в момента повече от 30 години нямам този проблем и разбирам хората, които страдат, но не ги разбирам, защо не дават всичко от себе си, за да я премахнат, защото тази болка, която те може да имат в проблемната зона, която аз съм имал, няма да се премахне чрез прием на лекарства, а ще се промени нагоре или ще слезе надолу.
 

Елена Йоловска: Всичко е въпрос на личен избор…

Людмил Коларов: На личен избор, на самодисциплина и на следване на трите „П-та“ поне за мен.

 

Елена Йоловска: Люси, това което правиш е изключително полезно за хората, така че, как биха могли да се свържат с теб?

Людмил Коларов: Казвам се Людмил Коларов, имам йога сайт. В момента ми предстои откриване на още един сайт, в който ще преподавам и онлайн занимания.
 

Елена Йоловска: Как се казват?

Людмил Коларов: Йога сайтът е http://yoga-kaylash.com/, той е информационен сайт, в който споделям определени практики, графикът на моите занимания и методи. Другият ми сайт https://liudmilkolarov.com/, там ще преподавам онлайн и ще има доста клипове с упражнения, които ще бъдат свързани с основните проблеми, които могат да си решат хората правейки ги. Те ще бъдат точно, ясно обяснени… просто трябва да се спазват трите “П-та“.
 

Елена Йоловска: Фантастично! Много ти благодаря! Желая ти здраве и успех!

Людмил Коларов: И аз благодаря!


 

Разговор с Людмил Коларов - йога инструктор и юмейхо терапевт

В твоята здравословна практика, на която учиш хората, какво е отношението ти към помощните средства- стелки, ортези, брейсове, компресиращи продукти, електротерапия?

Разговор с Людмил Коларов - йога инструктор и юмейхо терапевт

 

Елена Йоловска: Люси, от колко време се занимаваш с йога?

Людмил Коларов: Повече от 30 години, а с юмейхо някъде около 10 години.

 

Елена Йоловска: Какво представлява юмейхо терапията? 

Людмил Коларов: Юмейхо терапията е една уникална система, която е създадена от японския майстор Сайонджи, чрез 100 похвата се постига едно, бих казал, перфектно наместване на костите, което въздейства върху цялата физиология на тялото и променя в положителен аспект, здравословното състояние на хората.

 

Елена Йоловска: С какви проблеми идват хората при теб, най-често?

Людмил Коларов: С всякакви. Най-често физически, психически, физически и психически. Юмейхо и йога действат цялостно върху човека. Като цяло дълго време занимавайки се с йога, преподавайки и практикувайки, установих че има една малка празнина и юмейхо ми я даде.

 

Елена Йоловска: Как решаваш проблемите? Имаш ли изработена система?

Людмил Коларов: Имам моя изработена система, която цялостно гледа на човека като съвкупност от принципи, не само физически, но и психически и емоционален, бих казал и духовен. В йога човекът е съвкупност от много принципи и тела, както йога, така и юмейхо действа на тях и основната цел е баланс в тялото. В юмейхо, той се постига чрез подреждане на костите, а в йога този баланс е малко по-дълбок.

 

Елена Йоловска: От къде тръгват проблемите, от кое тяло?

Людмил Коларов: Това е доста труден въпрос. Бих казал, че проблемите тръгват от нашето отношение към света и от връзката ни с природата, която сме загубили. Както в йога, така и в юмейхо, когато човек е здрав, той оценява тези връзки с природата и бих посъветвал всеки път, когато имаме нужда от някакъв съвет, да излезем на открито сред природата и да потърсим отговорите, да се докоснем до нея и да почувстваме, че сме част от нея… а ние сме се отделили доста сериозно, от тази връзка, загубили сме я.

 

Елена Йоловска: Какви са най-честите травми и болки, които хората имат?
 

Людмил Коларов: Физическите болки, които забелязвам и които успявам доста често да помогна да се излекуват са: заседнал начин на живот, една хиперактивност на поведението, свързана с поведението, като паник атаки, недоспиване, учестено дишане, всичко което в днешно време е доста модерно и което медицината неуспешно лекува чрез медикаменти.

 

Елена Йоловска: А как според теб би трябвало да се лекува?

Людмил Коларов: Според мен една елементарна самодисциплина, която да включва около 10-15 минути на ден чисти йога асани или една проста гимнастика и доста важно е правилната позиция на тялото. Човек трябва да бъде осъзнат, когато ходи, когато диша, това е доста силно заложено в йога. 
В юмейхо, както и в йога е изключително важно правилното подреждане на тялото, в юмейхо това се постига чрез терапевта, а в йога това се постига чрез правилно заемане на физическите пози (асаните) и когато това се свърже с дихателните упражнения, които успяват да балансират вегетативната нервна система, ако някой човек е прекалено възбуден, нормално е да му се дадат определени дихателни упражнения, които да балансират тази нервна възбудимост или ако е много пасивен или енергичен, той трябва да бъде с малко по-интензивни дихателни упражнения.
Всичко е свързано с баланса и правилно дозиране на тези практики.

 

Елена Йоловска: Ти каза „правилната стойка“- в смисъл, лошата стойка ли е причината за проблеми по костно-ставния апарат?

Людмил Коларов: Не само. И върху самото поведение. Тъй като, освен че се занимавам доста сериозно и практикувам, и преподавам, аз наблюдавам, и виждам все нови и нови неща, които са свързани с неправилната стойка, неправилното позициониране на тялото и ходене, и всичко това довежда и до поведението на човека. Забелязвам, че хората, които са физически здрави, енергични и са в баланс, те са изправени и самата им позиция е непоколебима и горда, те излъчват енергия. Когато човек е подтиснат или се чувства “не себе си”, той просто се отпуска, гледа надолу към земята и самата позиция на тялото му е една предпоставка, това да прерасне освен върху психическото му поведение, а и върху неговата физиология, тъй като се получават едни доста неправилни скъсявания, върху редица мускули на човешкото тяло, това довежда до физически проблеми и нещата са много навързани и не са чисто физически, те са общи.
 

Елена Йоловска: Моята работа също е свързана с правилната стойка и често пъти хората ме питат, защо изкарвам всеки човек с лоша стойка… животните как нито имат лоша стойка, нито носят обувки, нито стелки, има ли проблеми всъщност и в стойката при животните?

Людмил Коларов: Няма. Аз се опитах да загатна това в началото на разговора ни, ако ние бяхме близко до природата, имахме еднообразни движения, които да ни създават една перфектна биомеханика, ако се грижехме за храната си чрез труд и след това я консумираме, нямаше да има тези проблеми. Проблемите ни са в заседналия начин на живот, в гладката повърхност по която стъпваме, удобните и неудобните обувки, които носим, всичко това, меките легла, бягството от природата, липсата на заземяване… С мой приятел изследвахме въздействието на човека, неговото поведение, неговата биоенергия върху дрехите, установихме че носейки дрехи от естествени материали, по тялото на човек не се натрупва толкова много електростатично напрежение, а то действа върху психиката и върху неговото поведение, човек става все по-възбудим и е достатъчно да докосне земята с длан или ходило, за да може това заземяване да премахне това статично напрежение, което повлиява върху съня и неговата нервна система. Ако бяхме близки до природата, имахме множество разнообразни движения и се грижехме за тялото си, нито аз, нито ти щяхме да имаме толкова много работа.

 

Елена Йоловска: Бих искала малко по-конкретно да разкажеш в твоята работа, къде са най-често срещаните проблеми – в краката, в кръста, гърба?

Людмил Коларов: Най-често срещаните проблеми са в по-силно изразените нервни окончания на гръбнака, там където човек, с течение на времето или поради неправилно ходене, неправилна стойка или неправилно поведение през деня, натоварва тези кости, а това довежда до притискане на тези нервни окончания и до едни хронични болки. Най-често срещаните болки са в кръста, врата, това повлиява цялата негова биомеханика и както аз с моята работа, така и ти, имаме за цел да премахнем, да намалим проблема, а не последиците от него, защото когато един човек стъпва по различен начин, ходи неправилно или стои неправилно, той създава проблем не само в позицията, но и в цялото тяло и то рефлектира под формата на болка. Ще дам пример с една позиция по време на сън, която е постоянна, еднаква за цял живот, например лягане настрани, това довежда до една постоянна спастичност на определени, мускулни групи, пасивност на други мускулни групи и когато човек се изправи и сутрин не си е отпочинал и започне деня си по този начин, той ще го компенсира с друга неправилна позиция, като кръстосване на краката, за да може тези мускули, които са били натоварени, несъзнателно да бъда отпуснати, тъй като тялото чувства тази нужда, но това довежда до много големи изкривявания, може да се получи една, съвсем спокойно сколиоза, комбинирана с една гръдна кифоза, а това са състояния на гръбнака, които са доста неприятни и водят до животни болки и когато имам обаждания и срещи с хора, аз първо се опитвам да разбера техния ежедневен начин на живот – как спят, как се хранят, цялостното им поведение през деня, през нощта, след това наблюдавам как стъпват, как ходят, дали имат тази разлика и преценявам дали този човек има нужда от юмейхо терапия, няколко поредни часа или просто се нуждае от една юмейхо терапия, която да центрира неговото тяло и след това с определени йога асани, упражнения и дихателни практики той да постигне това, но всичко е свързано със самодисциплина и отношение към себе си.

 

Елена Йоловска: В твоята здравословна практика, на която учиш хората, какво е отношението ти към помощните средства- стелки, ортези, брейсове, компресиращи продукти, електротерапия?

Людмил Коларов: Категорично съм за, защото аз въпреки че се занимавам, както казах повече от 30 години с йога, съм бивш професионален спортист и не съм толкова гъвкав. Имам колеги преподаватели по йога, на които се възхищавам искрено и аз имам нужда от помощни средства, в йога ползвам блокчета, ползвам колани, които ми помагат чрез тях да постигна правилно позициониране на тялото и да мога да разтягам мускули, без да натоварвам кости и стави и това е изключително важно. Същото е и с ортезите и определените помощни средства, които ти спомена. Една от причините да ми се допълни цялата оздравителна система са точно те, ортезите помагат на човек много по-бързо да реши този проблем, но за да го реши, той трябва да даде нещо от себе си и това са упражненията.
Същото е и с ортопедичните стелки, една от причините, винаги съм бил доста критичен към позицията на тялото, когато няма добро центриране, единият крак е по-напред от другия, центърът на тежестта, когато е изместен. Според майстор Сайонджи има различни типове хора и те са свързани и с поведението, тя е много сериозна системата юмейхо и е доста добре обяснена, всичко това е свързано с таза, но когато човешкото ходило е по различен начин структурирано, следствие на една лека травма, след която компенсаторно човек започва да стъпва на по-здравия крак за сметка на другия, това довежда до една пасивност на голямата група мускули на ходилото и всичко това променя цялата биомеханика, тя се предава до врата, а това създава дисбаланс освен на физическото ниво, под формата на болки в коленете, глезените, кръста и врата, довежда до промяна в неговото поведение, защото човек не е щастлив, не се чувства здрав, става нещастен, а това довежда и до проблеми с органите в основните кухини – коремна, гръдна и в мозъка.
 

Елена Йоловска: Не знам как ще се отнесеш към този въпрос, но уж хората искат да са здрави, всеки човек иска да е здрав, да се чувства добре, да е щастлив - стреми се към това, но нито се хранят здравословно, нито пият достатъчно вода, нито се движат достатъчно, нито обръщат внимание на правилното движение и стойка. Уж казват, че знаят какво трябва да правят, но не го правят. Имаш ли обяснение за това?

Людмил Коларов: Имам, поне за себе си. Основната причина е, че хората са нещастни и когато осъзнаят щастието от това да си здрав, да се чувстваш сигурен в себе си, а това идва когато ти си себе си. За да бъдеш себе си, ти обаче трябва да дадеш нещо от себе си и за да го дадеш, ти трябва да положиш усилия.
Самата дума, те са две думи „нямам време“, е много поучителна, защото не е нужно да кажеш днес аз ще започна да се грижа за тялото си, ще стана здрав. Има доста предпоставки, които преди това трябва да направиш, една от тях е да „погалиш“ и да се опиташ да отстраниш най-големия враг на човека, а това е мързелът. Ще дам пример с хора, които казват, че нямат време, а просто са мързеливи и лениви. Не е нужно една сутрин да решиш и да направиш цялостна практика, която да ти даде възможност, защото на другата сутрин ти ще си изморен и ще искаш още повече да почиваш. Достатъчно е в началото на твоето отношение към здравето, да се научиш да ставаш 10 мин по-рано, да не правиш нищо. В йога има състояния на съзерцание, в което ти успяваш да постигнеш едно отношение към целия свят без той да ти повлиява негативно и когато приучиш тялото да става 10 минути по-рано, за тези 10 минути можеш да му дадеш много и това да повлияе на твоето поведение и ти да бъдеш щастлив, не е нужно много, достатъчно е да бъде постоянно. Искам да спомена за трите „П-та“, които са много важни и трябва да бъдат като символ, ако човек иска да бъде себе си, да бъде щастлив и здрав – постепенно, приятно, постоянно. За мен това са неща, които аз бих си мантрувал преди да започна да давам нещо и да получавам и това да бъде здравето – физическото и психическото здраве.
 

Елена Йоловска: Ти имаш ли травми като бивш спортист с активен начин на живот?

Людмил Коларов: Като юноша направих една тежка травма, в която бях почти инвалидизиран дълго време, може би около месец. Още си спомням това безизходно състояние, още си спомням болката - няма да я забравя никога, а това са повече от 30 години. Трябваше да се направи някаква хирургична интервенция най-вероятно, но аз реших да се обърна към холистичния метод. Тогава йога беше срамна, като бивш спортист и тогава като състезател…
 

Елена Йоловска: Какво си спортувал?

Людмил Коларов: Спортна стрелба и карате.
 

Елена Йоловска: А каква беше травмата?

Людмил Коларов: Дискова херния в L4 или L5… не си спомням, беше отдавна… Това, което успях да постигна с 3-те „П-та“ е, че в момента повече от 30 години нямам този проблем и разбирам хората, които страдат, но не ги разбирам, защо не дават всичко от себе си, за да я премахнат, защото тази болка, която те може да имат в проблемната зона, която аз съм имал, няма да се премахне чрез прием на лекарства, а ще се промени нагоре или ще слезе надолу.
 

Елена Йоловска: Всичко е въпрос на личен избор…

Людмил Коларов: На личен избор, на самодисциплина и на следване на трите „П-та“ поне за мен.

 

Елена Йоловска: Люси, това което правиш е изключително полезно за хората, така че, как биха могли да се свържат с теб?

Людмил Коларов: Казвам се Людмил Коларов, имам йога сайт. В момента ми предстои откриване на още един сайт, в който ще преподавам и онлайн занимания.
 

Елена Йоловска: Как се казват?

Людмил Коларов: Йога сайтът е http://yoga-kaylash.com/, той е информационен сайт, в който споделям определени практики, графикът на моите занимания и методи. Другият ми сайт https://liudmilkolarov.com/, там ще преподавам онлайн и ще има доста клипове с упражнения, които ще бъдат свързани с основните проблеми, които могат да си решат хората правейки ги. Те ще бъдат точно, ясно обяснени… просто трябва да се спазват трите “П-та“.
 

Елена Йоловска: Фантастично! Много ти благодаря! Желая ти здраве и успех!

Людмил Коларов: И аз благодаря!


 

Comments

No comments yet.

Be the first to leave a comment.

Подобни статии

болки в глезен
Независимо изследване потвърждава, че персонализираните стелки намаляват възможността за травми

Катедра по Биология на физическата активност Университет Jyväskylä - Финландия Juha-Pekka, Kulmala...

възпалено колянно сухожилие - пателар
Коляно - Възпаление на сухожилие

Едно общо нараняване при спортовете свързани с бягане и скачане е възпалението на коляното сухожилие...

нараняване на коленни връзки
Коленни връзки - Наранявания и решения

Навяхвания на колянната става Навяхването представлява разтягане или частично разкъсване на връзки,...