Плоско стъпало

Плоско стъпало, дюстабан, плоскостъпие, тежка хиперпронация - това са названия на едно и също нещо.

Ще започна от там, че всички се раждаме с плоски стъпала и до 7-8 годишна възраст трябва да се развият сводовете. Както сме говорили в други наши видеа, имаме 3 свода на стъпалото – надлъжен, напречен и латерален. Плоското стъпало се определя от надлъжния свод, ако той липсва, говорим за плоскостъпие /плоско стъпало, дюстабан, тежка хиперпронация/.


Плоскостъпието е свързано с тежката хиперпронация - обръщане на глезена навътре. Затова, защото не е развит надлъжния свод, стъпалото /глезена/ се обръща навътре и дефакто човек ходи по вътрешната част на стъпалато. За да се развие правилно стъпалото при малките дечица и бебета е много важно, когато започнат да носят обувки те да бъдат са със здрави, стабилни фортове отзад, така че да държат крехките глезени да не се кривят навътре. При малките деца, при които още няма изградена мускулатура, всичко е супер гъвкаво и меко, е много естествено да вкарат глезените в пронация и за да не се случи това при прохождане подходящите обувки при деца са с твърди фортове, които да държат глезена в правилна, неутрална позиция.
 

Другото важно нещо е да се правят масажи и да се стимулира мускулатурата на стъпалото, такива които още в детската педиатрия лекарите са посъветвали родителите да правят. Трябва да се масажират стъпалцата и да се активират мускулчетата по самото стъпало, наистина още от бебешка възраст.
 

Трябва да наблюдавате децата да нямат паразитна стойка (да си седят неправилно върху крачетата) и да се опитвате да ги коригирате, така че да не се приучват на неправилна стойка от самото начало. Ако се развият стъпалата и всичко е наред, и се съблюдават подходящите обувки и стойка на детето, най-вероятно ще се развият нормални сводове.
 

Когато е възможно, пускайте децата да ходят боси, но не в апартамента, върху паркет, плочки или някаква изкуствена настилка, а пясък, трева. Полезното ходене боси е, когато върху естествена настилка - пясък, земя, трева, камъчета - така се активира мускулатурата.
 

Ако в детска възраст се развият нормални сводове, в по-късна възраст проблемите могат да дойдат единствено от напречния свод, това се решава със стелка, която повдига напречния свод.
 

Индивидуална стелка, която се формова и коригира падналия напречен свод. За съжаление няма как да се избегне падането на напречния свод в нашето ежедневие, просто заради начинът ни на живот. Ние ходим по равни, изкуствени повърхности, ходим с обувки, серийно производство, които са направени така, че да стават на всякакъв тип стъпало – от плоскостъпие до високи сводове. Всичко това влияе негативно върху напречните ни сводове.


За да нямаме проблеми със сводовете, трябва да ходим боси по естествени повърхности, но тъй като това няма как да се случи идват проблемите с напречния свод. Проблеми с напречния свод, не касаят плоскостъпието, те касаят предната част на стъпалото.
 

Имаме 2 вида плоско стъпало или плоскостъпие – единият е структурно плоскостъпие, а другият - функционално. При структурното плоскостъпиеможе да се направи индивидуална ортопедична стелка, която да облекчава натоварването и да дава комфорт. Обикновено при структурно плоскостъпие, хората се изморяват, не могат да бъдат много активни, имат болки по ходилата и по костно-ставния апарат. В някои от случаите, може да се стигне и до оперативна намеса. Хубавото е, че едва 5% от случаите са със структурно плоскостъпие.


Другите, 95% от случаите са функционални проблеми, което означава че са вследствие на слаба мускулатура и обръщане на глезена в ранна, детска възраст, така че да се получи този дюстабан или това плоскостъпие. Това се решава с една динамична стелка, която да активира мускулатурата на стъпалото и навигира крака да стъпва право. 

Изключително важно е да си държим мускулите по стъпалата здрави и гъвкави, така както държим мускулите си по цялото тяло. Това става с упражнения, с масажи и с носене на индивидуални динамични стелки, които да активират мускулатурата с всяка крачка.


 

Сходни статии

болки в глезен
Независимо изследване потвърждава, че персонализираните стелки намаляват възможността за травми

Катедра по Биология на физическата активност Университет Jyväskylä - Финландия Juha-Pekka, Kulmala...

възпалено колянно сухожилие - пателар
Коляно - Възпаление на сухожилие

Едно общо нараняване при спортовете свързани с бягане и скачане е възпалението на коляното сухожилие...

нараняване на коленни връзки
Коленни връзки - Наранявания и решения

Навяхвания на колянната става Навяхването представлява разтягане или частично разкъсване на връзки,...