Най-често задавани въпроси относно плоскостъпието | AllSport

Най-често задавани въпроси относно плоскостъпието

Плоскостъпие, паднали или високи сводове може да се установи с компютърен анализ или в домашни условия по отпечатъка на мокро стъпало, в мокър пясък или с индиго /преди десетилетия това беше методът/. В нашия сайт и YouTube канал сме публикували нагледни материали как човек може лесно да се самоанализира у дома, както и как да разтълкува резултата.

1. Какво означава плоско стъпало и защо това е проблем? Защо изобщо ходилата са толкова важни?

Ходилата са в основата на нашето тяло и те са тези, които ни „носят“ през целия живот. Ако имаме проблем с нашата основа, това се отразява до върха на костно-ставния ни апарат, или казано по-просто до врата. Често пъти, хората страдат от болки в кръста или коленете и причината за това е в лошата им стойка – паднали сводове, хиперпронация в глезенете /изкривяване на глезените по време на движение/. Колкото и да третират болките с медикаменти и рехабилитационни процедури, ако не отстранят причината за проблемите си /а именно лошата стойка/, болките се връщат отново и отново, и стават хронични.

На въпроса Ви „Какво означава плоско стъпало?“, бих отговорила така: ние хората имаме три свода на стъпалото – надлъжен, напречен и латерален, свързани като един своебразен триножник. Когато са добре развити, с тяхна помощ стъпалото стъпва право /без да има кривене в глезена/ и това дава добра изправена стойка. Плоско стъпало или плоскостъпие е когато по някаква причина има неразвит надлъжен свод. Сводовете играят ролята на амортисьори. Благодарение на тях се омекотява натоварването по костно-ставния апарат. Когато липсва надлъжния свод, това е предпоставка за болки и травми в глезените, коленете, кръста и гърба.

2. Как се установява плоскостъпие и какво трябва да направим, ако при нас е налично?

Преди да отговоря, бих искала само да вмъкна, че плоскостъпието не е единственият проблем. Високите сводове също създават доста проблеми на хората, тъй като натоварването е само върху петата и предната част на стъпалото. Глезените са по-вдървени и това също е предпоставка за травми.

Плоскостъпие, паднали или високи сводове може да се установи с компютърен анализ или в домашни условия по отпечатъка на мокро стъпало, в мокър пясък или с индиго /преди десетилетия това беше методът/. В нашия сайт и YouTube канал сме публикували нагледни материали как човек може лесно да се самоанализира у дома, както и как да разтълкува резултата.

3. Всички сме чували, че в такава ситуация се препоръчват ортопедични стелки. Какво представляват те, защо и колко време се носят?

Да, 100% индивидуалните динамични стелки са решението на този проблем. Важно е да са специално направени, защото нашите стъпала са уникални, както са и пръстовите ни отпечатъци. Ако човек има нужда от подкрепа на сводовете, тя трябва да е персонализирана за да има ефект. Когато проблемът е функционален /придобит, а не по рождение/, хубаво е стелката да е с динамична подкрепа, за да активира мускулатурата на стъпалото с всяка крачка, а не просто да повдига механично като протеза. Стелките на FootBalance се изработват индивидуално на място за 10 минути от машината. Хубавото при тях е, че те са направени от 4 слоя различни патентовани материали на марката, така че да са 100% персонализирани, да имат динамична подкрепа, която да активира мускулатурата на стъпалата и да карат краката да стъпват право, омекотяващ слой от материала EVA, който да обере шоковете от вибрации по време на движение и антибактериално покритие за лесно почистване и проветряване. В зависимост от проблема на всеки един човек се определя колко време трябва да се носят стелките.

4. Бихте ли ни разказали за значението на терапевтичния педикюр в цялостната грижа за здрави ходила?

Медицинският / терапевтичният педикюр се прави когато клиентът има проблеми като кокоши тръни, мазоли, впити нокти, рагади (цепнатини по кожата), гъбички. Идеята на медицинския педикюр е да се прави превенция и поддръжка, за да не се задълбочават самите проблеми по краката и да не се налага намесата на хирург. Педикюристите не са медицински лица и е важно да знаят, че не всичко е в тяхната област и когато се сблъскат с по-голям проблем, който не могат да решат, е задължително да препратят клиента си при хирург или дерматолог за консултация. Терапевтичните подолози / педикюристи /, работят в тясна връзка с медицински специалисти и често самите лекари пращат техни пациенти за манипулации при подолозите. При терапевтичния педикюр всички проблеми се третират много внимателно, като главната цел е да се премахне болката и дискомфорта на клиента.

Не трябва да се забравя, че удебелявания и мазоли по ходилата говорят за променена биомеханика на стъпалата /променени сводове/. За това все повече специалисти по терапевтичен педикюр предлагат индивидуални стелки като част от възстановяването на клиентите си.

5. А важни ли са обувките, които избираме за ежедневието си?

Разбира се, избирането на подходящи обувки е много важно! Подходящите обувки за ежедневно носене трябва да не са заострени в предната част, да имат стабилни фортове /задна част/, добре прилягащи по глезена, ток до 4 см. Да не се носят изтрити и деформирани обувки, защото те карат крака да стъпва криво. Вижте повече информация в нашия YouTube канал https://www.youtube.com/watch?v=1NA20NX7EnI

6. Движението – препоръчително или противопоказно е при проблема с плоскостъпието?

Движението е живот! Според мен, липсата на движение не е здравословно решение в дългосрочен план.

7. А кои са най-често срещаните проблеми, свързани с движението на човека с нормално активно ежедневие? За какво трябва да бъдем внимателни и наблюдателни?

80% от хората страдат от болки в кръста. Причината за тези болки, в над 75% от случаите, е вследствие на лоша стойка. Лошата стойка се оправя с индивидуални стелки и упражнения. Елиминирането на болките не се решава с обездвижване /поне не за дълго/, защото така ще отслабне мускулатурата, която държи костно-ставния апарат. Съветът ми е да гледаме и слушаме телата си. Те са интелигентни и ако дават сигнал за нередност /най-често това е някаква болка/, трябва да разберем каква е причината и да я отстраним. Ако не можем да се справим сами, тогава се обръщаме към специалисти.

8. Вашият сайт е носител на много информация. Но ако искаме да ни консултирате на живо и да зададем въпроси, свързани с наши конкретни казуси, как може да се случи това?

Ако някой има нужда от консултация, може да се свърже с нас през контактите на сайта. Ще се радваме да бъдем полезни и да отговорим на възникналите въпроси. 

Comments

No comments yet.

Be the first to leave a comment.

Независимо изследване потвърждава, че персонализираните стелки намаляват възможността за травми

Катедра по Биология на физическата активност Университет Jyväskylä - Финландия Juha-Pekka, Kulmala...

Read more
Коляно - Възпаление на сухожилие

Едно общо нараняване при спортовете свързани с бягане и скачане е възпалението на коляното сухожилие...

Read more
Коленни връзки - Наранявания и решения

Навяхвания на колянната става Навяхването представлява разтягане или частично разкъсване на връзки,...

Read more