БФТ стимулира развитието на тениса и падела в страната включително и с училищни програми | AllSport
See site in...
Mobile app
Browser
Начало / полезна информация / Други статии / БФТ стимулира развитието на тениса и падела в страната включително и с училищни програми

БФТ стимулира развитието на тениса и падела в страната включително и с училищни програми

За нас е от първостепенно значение да приобщим децата към ракетните спортове – тенис, падел, дори и плажния тенис, който е много популярен в България през последните 10 години. Смятам, че чрез тези програми можем да го постигнем.  Защо не след 3-4 години в училищата да навлезе и паделът – напълно осъществимо е.

 

Елена: При нас е Велиан Бакалов, отговорник за стратегическите проекти в Българската федерация по тенис. В края на април 2021г. БФТ стана член на Международната федерация по падел, което означава, че в България вече ще се развива и падел.

Велиан: Всичко започна през 2019г., когато БФТ създаде нарочна комисия за развитието на този спорт в България. Наименованието му е падел тенис и като ракетен спорт, е част от голямото тенис семейство.  Глобално се развива в последните 50 години, а от 20 години насам развитието му е станало изключително динамично. Паделът успя да се превърне в поредния социален феномен от семейството на ракетните спортове, така както са тенисът на корт и плажният тенис. 

Елена: От коя година съществува падел тенисът? 

Велиан: Паделът започва началото си от края на 60-те години на миналия век. Подобно на тениса се практикува само в определен тесен кръг от обществото, сред дипломати и благородници. За баща на падела се смята Енрике Коркуера, който преобразува собствения си скуош корт за тенис. През следващите години този спорт добива популярност най-вече сред дипломати в Централна и Южна Америка, а след това пристига и в Европа. Държави като Испания, Италия, Португалия са първите, които активно започват да се занимават с падел. През 1991г. в Испания се създава Световната федерация по падел, а година по-късно се провежда първото Световно първенство. През последните 15 години добива популярност най-вече сред хора, които не са много активни физически, тъй като паделът се оказва много достъпен, защото няма нужда от първоначална подготовка с треньор. 

Посланици на падела по света стават известни атлети от всички видове спорт – Златан Ибрахимович от Швеция „повлече крак“ и шведите избухнаха на тема падел. Неймар стори същото за Бразилия. Добрият посланик е ключова фигура за придобиване на широк обществен отзвук.

Елена: А как това развитие се случи в България?

Велиан: Много хора познават спорта падел от години, но ако се върнем на 2019г., когато се създаде въпросната комисия към Федерацията по тенис, заедно с екипа решихме, че най-лесно този спорт може да бъде приобщен през връзката му с тениса. Това е причината БФТ да реши да се превърне в отговорното тяло за развитие. В България е така – обикновено очакването е насочено към конкретна спортна федерация, която трябва да зададе темпото на развитие на даден спорт. Така започна нашата дълга подготовка. Не е лесно, определено се изисква доста технологично време, за да станеш член Международната федерация по падел.

Елена: Какво се изисква, за да станеш член на МФП?

Велиан: На първо място доброто реноме на структурата, с която върви и отговорният „строител“. Трябва да отлича Катерина Генова - Кая, която свърши изключително много работа, по отношение на развитието на падела. Юлиян Михов също се включи активно. Когато се появи възможността да бъдем приети на годишното събрание на Световната федерация по падел, заминах за Рим, представих кандидатурата на БФТ и единодушно бяхме приети да членуваме. Световната федерация по падел не е напълно отворена към всеки, който реши да кандидатства. Големи държави, които са с огромни традиции в различни спортове, все още не могат да станат членове, което означава, че БФТ се цени високо по света. Това е и един добър атестат за развитието на спорта тенис в България. Това, което за нас е много важно, е падела бързо да навлезе на българска територия. Вече има няколко изградени падел корта – два в София, един във Велико Търново, в момента се изграждат по един в София и Бургас. Идеята ни е до края на годината да имаме над 10 изградени корта, в различни точки на страната. Вече създаваме и структура за това как ще изглеждат бъдещите клубове по падел, как ще изглежда обучението на играчите. Направили сме програма, която следваме активно. От тази година съм член и на Комисията по падел към Тенис Европа. Тук е мястото да кажа, че Световната федерация по тенис има изключително добро отношение към спорта падел и помагат за неговото развитие, което е един добър атестат за тяхната работа и за връзките между различните организации. Много е важно да се изпращат позитивни послания от всички страни. Често възниква въпросът защо в тенис клуб може да се тренира и падел и отговорът е - паделът е интрумент, по който да набираме хора за тенис клубовете.

Елена: Самият корт за падел е доста по малък от този за тенис.

Велиан: Той е с големина 20м х 10м – на практика 1/3 от стандартния корт.

Елена: Това означава, че могат да бъдат изградени много повече игрища, което предполага по-голяма масовост. Предполагам също, че е доста по-лесно за малки деца да играят с ракета за падел. 

Велиан: По отношение на биомеханиката – да, един удар в падела е доста по-съкратен от този в тениса и за да постигнеш добър резултат спрямо топката не се изисква толкова усилие.

Елена: Напоследък често говорим за масов спорт, за да могат повече деца да се включат и да се отсеят истинските таланти, които да продължат да се занимават професионално. 

Велиан: Това, което разбрах наскоро от представители на Федерацията по падел на Франция е, че те имат разработен проект за влизане в училищата през 2024г. Това, което ние осъществяваме по линия на тениса, да влезем в българските училища във Франция, вече е направено. Интересните за тениса деца са тези в предучилищна възраст и тези от 1ви-4ти клас. С тях бихме искали да можем да започваме работа от най-рано, като има страхотни възможности това да се случва в часовете по занималня, които са специално отделени за спорт, отдих и свободно време. Тенис клубовете могат да влязат в съответните училища през такива програми.

Елена: Това платено ли ще бъде?

Велиан: Всяко училище, което реши да се занимава с тази дейност, може да получи предварително осигурен бюджет от държавата, което означава, че за децата това ще бъде напълно безплатно.

Елена: Това е чудесно. Сигурна съм, че има много деца, които биха искали да играят тенис, но родителите им не могат да си позволят да плащат такси и екипировка. 

Велиан: Много интересна тенденция се създаде, особено последната година покрай пандемията от Ковид 19. Много училища започнаха да питат за евентуално изграждане на тенис кортове. Има и такива, които вече притежават такива, но все още количеството не е достатъчно, за да кажем, че сме активно навлезли. Имаме разбиране от държавата, което е много важно. Няма как да се случи подобен проект без тяхното участие и отношение. За нас е от първостепенно значение да приобщим децата към ракетните спортове – тенис, падел, дори и плажния тенис, който е много популярен в България през последните 10 години. Смятам, че чрез тези програми можем да го постигнем.  Защо не след 3-4 години в училищата да навлезе и паделът – напълно осъществимо е. Това е стратегически проект №1 – да създадем достъп на децата до този спорт.

Елена: Нека да те върна към посещението ти в Рим през месец април, когато БФТ получава членство в МФП. Успя ли да взаимстваш добри практики за изграждане и организиране на един спортен клуб?

Велиан: Осъществихме няколко страхотни контакта с представители с Дания и Полша, също с представители на САЩ, Испания и Италия. Италия е държавата, която в момента има изключително много играчи на високо ниво в тениса, а вече и в падела. До този момент най-добрите състезатели по падел са от Испания, Аржентина и Уругвай. За първи път се появяват и италиански претенденти, което означава, че този спорт се развива изключително бързо, както професионално, така и за любители.

Това, което ми направи впечатление при всички държави е, че много добре структурират първоначално идеята, как трябва да изглежда спортния клуб и как трябва да се управлява. Важно е при определен брой кортове да се направи стратегия как те да се експлоатират максимално,  а  също така да се опознае членската маса. Това дава възможност регулярно да се организират турнири съвместно с членовете на други клубове. Интересна е историята на Датската федерация в това отношение. В началото при почти никакъв интерес, група ентусиасти започват да развиват спорта падел. В рамките на 10 години всеки от тези ентусиасти е успял да подсигури финансиране за създаване на поне 5-6 клуба, т.е. от 5 човека могат да се произведат 30 клуба. Това означава, че всичко става с доброто желание и инициативата на всеки един отделен човек. Прави ми впечатление колко точно са структурирали изпълнението и заетостта на кортовете. Всичко е дигитализирано и кортове могат да се запазват през 2-3 различни платформи, които работят с дадения клуб. Хората си запазват ред с месеци напред, защото често няма свободни часове. Бях много изненадан, но когато видях тази политика на работа от няколко човека от различни държави, започнах да вярвам.

Друго, което ми направи впечатление е, че Турция е превърнала падела в национален проект и държавата инвестира милиони в развитието на спорта като цяло. Те следят тендециите и активно се грижат за изграждането на бази и подготовка на специалисти. Ние сериозно изоставаме в това отношение.

Елена: БФТ има ли финансовия ресурс да инвестира в такива бази или ще разчита на частни инвеститори?

Велиан: Разчитаме предимно на частни инвеститори и правим всичко възможно да благоприятстваме средата за изграждане на подобни съоръжения и клубове. Федерацията подпомага по всякакъв начин като изпраща писма до общини, изпраща екипи от хора, които да зададат нужните посоки за развитие, за изграждането на базата и развитието на клуба. В това отношение смятам, че БФТ има много добра комуникация с по-голямата част от клубовете и с хората, които искат да инвестират, а инвестицията в един падел корт е 3-4 пъти по-ниска, от колкото в един тенис корт.

Елена: Как да се свържат евентуални инвеститори, които ни гледат и се интересуват от тези въпроси? 

Велиан: По въпроси, касаещи развитието на падела, могат да се свържат с мен. От БФТ сме на разположение да отговорим на всички запитвания и да помогнем с каквото можем за осъществяването на тези проекти.

Елена: Частни инвеститори и ентусиасти, които искат да развиват спорта падел и училища, които искат да развиват спортна дейност, могат да се обърнат към Велиан Бакалов, отговорник стратегически проекти към БФТ. Ще очакваме тези новини скоро и по националните телевизии. 

БФТ стимулира развитието на тениса и падела в страната включително и с училищни програми

За нас е от първостепенно значение да приобщим децата към ракетните спортове – тенис, падел, дори и плажния тенис, който е много популярен в България през последните 10 години. Смятам, че чрез тези програми можем да го постигнем.  Защо не след 3-4 години в училищата да навлезе и паделът – напълно осъществимо е.

 

Елена: При нас е Велиан Бакалов, отговорник за стратегическите проекти в Българската федерация по тенис. В края на април 2021г. БФТ стана член на Международната федерация по падел, което означава, че в България вече ще се развива и падел.

Велиан: Всичко започна през 2019г., когато БФТ създаде нарочна комисия за развитието на този спорт в България. Наименованието му е падел тенис и като ракетен спорт, е част от голямото тенис семейство.  Глобално се развива в последните 50 години, а от 20 години насам развитието му е станало изключително динамично. Паделът успя да се превърне в поредния социален феномен от семейството на ракетните спортове, така както са тенисът на корт и плажният тенис. 

Елена: От коя година съществува падел тенисът? 

Велиан: Паделът започва началото си от края на 60-те години на миналия век. Подобно на тениса се практикува само в определен тесен кръг от обществото, сред дипломати и благородници. За баща на падела се смята Енрике Коркуера, който преобразува собствения си скуош корт за тенис. През следващите години този спорт добива популярност най-вече сред дипломати в Централна и Южна Америка, а след това пристига и в Европа. Държави като Испания, Италия, Португалия са първите, които активно започват да се занимават с падел. През 1991г. в Испания се създава Световната федерация по падел, а година по-късно се провежда първото Световно първенство. През последните 15 години добива популярност най-вече сред хора, които не са много активни физически, тъй като паделът се оказва много достъпен, защото няма нужда от първоначална подготовка с треньор. 

Посланици на падела по света стават известни атлети от всички видове спорт – Златан Ибрахимович от Швеция „повлече крак“ и шведите избухнаха на тема падел. Неймар стори същото за Бразилия. Добрият посланик е ключова фигура за придобиване на широк обществен отзвук.

Елена: А как това развитие се случи в България?

Велиан: Много хора познават спорта падел от години, но ако се върнем на 2019г., когато се създаде въпросната комисия към Федерацията по тенис, заедно с екипа решихме, че най-лесно този спорт може да бъде приобщен през връзката му с тениса. Това е причината БФТ да реши да се превърне в отговорното тяло за развитие. В България е така – обикновено очакването е насочено към конкретна спортна федерация, която трябва да зададе темпото на развитие на даден спорт. Така започна нашата дълга подготовка. Не е лесно, определено се изисква доста технологично време, за да станеш член Международната федерация по падел.

Елена: Какво се изисква, за да станеш член на МФП?

Велиан: На първо място доброто реноме на структурата, с която върви и отговорният „строител“. Трябва да отлича Катерина Генова - Кая, която свърши изключително много работа, по отношение на развитието на падела. Юлиян Михов също се включи активно. Когато се появи възможността да бъдем приети на годишното събрание на Световната федерация по падел, заминах за Рим, представих кандидатурата на БФТ и единодушно бяхме приети да членуваме. Световната федерация по падел не е напълно отворена към всеки, който реши да кандидатства. Големи държави, които са с огромни традиции в различни спортове, все още не могат да станат членове, което означава, че БФТ се цени високо по света. Това е и един добър атестат за развитието на спорта тенис в България. Това, което за нас е много важно, е падела бързо да навлезе на българска територия. Вече има няколко изградени падел корта – два в София, един във Велико Търново, в момента се изграждат по един в София и Бургас. Идеята ни е до края на годината да имаме над 10 изградени корта, в различни точки на страната. Вече създаваме и структура за това как ще изглеждат бъдещите клубове по падел, как ще изглежда обучението на играчите. Направили сме програма, която следваме активно. От тази година съм член и на Комисията по падел към Тенис Европа. Тук е мястото да кажа, че Световната федерация по тенис има изключително добро отношение към спорта падел и помагат за неговото развитие, което е един добър атестат за тяхната работа и за връзките между различните организации. Много е важно да се изпращат позитивни послания от всички страни. Често възниква въпросът защо в тенис клуб може да се тренира и падел и отговорът е - паделът е интрумент, по който да набираме хора за тенис клубовете.

Елена: Самият корт за падел е доста по малък от този за тенис.

Велиан: Той е с големина 20м х 10м – на практика 1/3 от стандартния корт.

Елена: Това означава, че могат да бъдат изградени много повече игрища, което предполага по-голяма масовост. Предполагам също, че е доста по-лесно за малки деца да играят с ракета за падел. 

Велиан: По отношение на биомеханиката – да, един удар в падела е доста по-съкратен от този в тениса и за да постигнеш добър резултат спрямо топката не се изисква толкова усилие.

Елена: Напоследък често говорим за масов спорт, за да могат повече деца да се включат и да се отсеят истинските таланти, които да продължат да се занимават професионално. 

Велиан: Това, което разбрах наскоро от представители на Федерацията по падел на Франция е, че те имат разработен проект за влизане в училищата през 2024г. Това, което ние осъществяваме по линия на тениса, да влезем в българските училища във Франция, вече е направено. Интересните за тениса деца са тези в предучилищна възраст и тези от 1ви-4ти клас. С тях бихме искали да можем да започваме работа от най-рано, като има страхотни възможности това да се случва в часовете по занималня, които са специално отделени за спорт, отдих и свободно време. Тенис клубовете могат да влязат в съответните училища през такива програми.

Елена: Това платено ли ще бъде?

Велиан: Всяко училище, което реши да се занимава с тази дейност, може да получи предварително осигурен бюджет от държавата, което означава, че за децата това ще бъде напълно безплатно.

Елена: Това е чудесно. Сигурна съм, че има много деца, които биха искали да играят тенис, но родителите им не могат да си позволят да плащат такси и екипировка. 

Велиан: Много интересна тенденция се създаде, особено последната година покрай пандемията от Ковид 19. Много училища започнаха да питат за евентуално изграждане на тенис кортове. Има и такива, които вече притежават такива, но все още количеството не е достатъчно, за да кажем, че сме активно навлезли. Имаме разбиране от държавата, което е много важно. Няма как да се случи подобен проект без тяхното участие и отношение. За нас е от първостепенно значение да приобщим децата към ракетните спортове – тенис, падел, дори и плажния тенис, който е много популярен в България през последните 10 години. Смятам, че чрез тези програми можем да го постигнем.  Защо не след 3-4 години в училищата да навлезе и паделът – напълно осъществимо е. Това е стратегически проект №1 – да създадем достъп на децата до този спорт.

Елена: Нека да те върна към посещението ти в Рим през месец април, когато БФТ получава членство в МФП. Успя ли да взаимстваш добри практики за изграждане и организиране на един спортен клуб?

Велиан: Осъществихме няколко страхотни контакта с представители с Дания и Полша, също с представители на САЩ, Испания и Италия. Италия е държавата, която в момента има изключително много играчи на високо ниво в тениса, а вече и в падела. До този момент най-добрите състезатели по падел са от Испания, Аржентина и Уругвай. За първи път се появяват и италиански претенденти, което означава, че този спорт се развива изключително бързо, както професионално, така и за любители.

Това, което ми направи впечатление при всички държави е, че много добре структурират първоначално идеята, как трябва да изглежда спортния клуб и как трябва да се управлява. Важно е при определен брой кортове да се направи стратегия как те да се експлоатират максимално,  а  също така да се опознае членската маса. Това дава възможност регулярно да се организират турнири съвместно с членовете на други клубове. Интересна е историята на Датската федерация в това отношение. В началото при почти никакъв интерес, група ентусиасти започват да развиват спорта падел. В рамките на 10 години всеки от тези ентусиасти е успял да подсигури финансиране за създаване на поне 5-6 клуба, т.е. от 5 човека могат да се произведат 30 клуба. Това означава, че всичко става с доброто желание и инициативата на всеки един отделен човек. Прави ми впечатление колко точно са структурирали изпълнението и заетостта на кортовете. Всичко е дигитализирано и кортове могат да се запазват през 2-3 различни платформи, които работят с дадения клуб. Хората си запазват ред с месеци напред, защото често няма свободни часове. Бях много изненадан, но когато видях тази политика на работа от няколко човека от различни държави, започнах да вярвам.

Друго, което ми направи впечатление е, че Турция е превърнала падела в национален проект и държавата инвестира милиони в развитието на спорта като цяло. Те следят тендециите и активно се грижат за изграждането на бази и подготовка на специалисти. Ние сериозно изоставаме в това отношение.

Елена: БФТ има ли финансовия ресурс да инвестира в такива бази или ще разчита на частни инвеститори?

Велиан: Разчитаме предимно на частни инвеститори и правим всичко възможно да благоприятстваме средата за изграждане на подобни съоръжения и клубове. Федерацията подпомага по всякакъв начин като изпраща писма до общини, изпраща екипи от хора, които да зададат нужните посоки за развитие, за изграждането на базата и развитието на клуба. В това отношение смятам, че БФТ има много добра комуникация с по-голямата част от клубовете и с хората, които искат да инвестират, а инвестицията в един падел корт е 3-4 пъти по-ниска, от колкото в един тенис корт.

Елена: Как да се свържат евентуални инвеститори, които ни гледат и се интересуват от тези въпроси? 

Велиан: По въпроси, касаещи развитието на падела, могат да се свържат с мен. От БФТ сме на разположение да отговорим на всички запитвания и да помогнем с каквото можем за осъществяването на тези проекти.

Елена: Частни инвеститори и ентусиасти, които искат да развиват спорта падел и училища, които искат да развиват спортна дейност, могат да се обърнат към Велиан Бакалов, отговорник стратегически проекти към БФТ. Ще очакваме тези новини скоро и по националните телевизии. 

Коментари

Все още няма коментари

Напишете първи коментар

Подобни статии

болки в глезен
Независимо изследване потвърждава, че персонализираните стелки намаляват възможността за травми

Катедра по Биология на физическата активност Университет Jyväskylä - Финландия Juha-Pekka, Kulmala...

възпалено колянно сухожилие - пателар
Коляно - Възпаление на сухожилие

Едно общо нараняване при спортовете свързани с бягане и скачане е възпалението на коляното сухожилие...

нараняване на коленни връзки
Коленни връзки - Наранявания и решения

Навяхвания на колянната става Навяхването представлява разтягане или частично разкъсване на връзки,...