Gait анализ на движение | AllSport

Гейт анализ - изследване на походка

PODOSmart е софтуер с изкуствен интелект, комбиниран с интелигентни стелки, който прави най-точния Гейт анализ, прецизно диагностицира за кратко време на база биомеханичните данни, и помага да се открият проблемите при движение (походка и по време на спорт).

оборудване за gait анализ

Профил на ходене

Пациента получава общ преглед на състоянието си с общи параметри.

анализ на движение - фаза на ходене

Gait линия

Траектория на центъра на натиск по време на продължителността на фазите на контакт.

анализ на движение - gait линия

Скорост на оттласкване

Помага за разбиране на усилията за преразпределяне през долните крайници.

анализ на движение - фаза на оттласкване

Ъглъл на пронация/супинация

Определя се като ъгъла на завъртане на стъпалото около оста на глезена и третата метатарзална кост. Помага за предвиждане на бъдещи травми по костно-ставния апарат.

анализ на движение - пронация и супинация

Ъгъл на прогресия на стъпалото

Получавате пълен преглед на позицията на крака, в комбинация с пронация и супинация.

анализ на движение - прогресия на стъпки

Ритъм и процес на позициониране

Събира ключова информация за риск от ъзкълчване и препъване.

анализ на движение - отстояние
анализ на движение - ъгъл на крачка

Цел на Гейт анализа

Целта е да получим динамична визия от походката на пациента и да визуализираме кривенето / пронирането на стъпалото на всеки ключов етап от движението. По този начин ще бъде възможно да се направи адаптирана и локализирана корекция с индивидуалните ортопедични стелки, според промените в контакта, очертани от нашия софтуер. Ще имаме и сравнение между двата крака, за да се оцени симетрията между тях.

Анализът дава информация за пространствено-времевите параметри, изследвани от нашите интелигентни стелки, детайлно и цялостно. Това е преглед, който дава бърза представа за качеството на походката на пациента, за симетрията между долните крайници и стандартите, описани в специализираните статии по подиатрия и биомеханика на ходилата. Индикаторите показват дали резултатът е в норма или е далеч от нея, с възможност за визуализация на стойностите, както и индексите за симетрията на всеки параметър, дори докато краката са във въздуха.

ПодоСмарт анализира ъгъла на пронация и супинация при четирите фази на крачката: допир с петата, цяло стъпало, повдигната пета, повдигнати пръсти.

За специалистите, респективно за пациентите, стъпалата, стойката и походката са изключително важни, защото те пряко рефлектират върху здравето на целия костно-ставен апарат. Неведнъж сме говорили и писали за това, че ако само се третират болки или травми без да се обърне внимание на причината за тях, а в над 80% от случаите причината се крие в лошата стойка, то болките и травмите се връщат отново и отново, и така стават хронични.

Ето няколко примера, от които всеки сам може да направи заключения.

Ако скоростта на оттласкване на стъпалото е по-висока от средната за разкрач във въздуха – може би означава, че оттласкването се осъществява от пръстите. В този случай, движението се генерира от мускулите на подбедрицата. И обратното, ако скоростта е равна или по-ниска от средната на разкрача, се предполага, че движението се осъществява от бедрата. Казано по-просто, в единия случай може да говорим за тежко прониране (прекомерно се натоварват глезени и колене), а във втория оувър прониране (прекомерно се натоварват таза и кръста).

Ако пациентът е повече супинатор или пронатор по време на четирите фази на движение на стъпалата, това може да означава, че той е стабилен, но ако в две фази е едно и в две друго, това означава нестабилност (клатушкаща се или т.н. моряшка походка).

При лоша симетрия между двете стъпала, ако времето на контакт на единия крак е по-малко от това на другия, а времето на движение на единия е повече от това на другия, това може да означава, че пациентът се обляга на единия крак, което е компенсация, дължаща се на болка в другия.

Ако средната скорост на крачката е еднаква за всеки крак, а дължината на разкрача е по-малка за единия, това означава, че пациентът има болки в таза и бедрените мускули са по-малко ефективни. Пациентът намалява дължината на крачката, неговите бедра / таз прибират крака.

Подробният Гейт анализ, с всички схеми, диаграми и графики, може да се отпечата и/или изпрати на е-мейл. Самият софтуер пази анализите на всеки пациент и може да съпоставя данни от няколко анализа на клиент, така че да се видят и най-малките разлики /подобрения или влошавания/. Това дава възможност на специалистите да проследяват медицинските случаи, които имат. Има възможност и за оставяне на бележки и коментари от страна на специалистите.

Сравнение на анализи и последващото развитие

Сравняваме параметрите във времето по време на различни дейности на пациента с цветни графични илюстрации, които придават повече видимост на подчертаването на промените при ходене. Можем да сравним 2 конкретни дейности една с друга и получите общ поглед върху еволюцията между извършваните дейности.

анализ на движение - сравнение на два анализа във времето

Изберете най-удобната за вас локация, където да си запишете час за анализ на ходила и стойка.

София - Централен офис

Showroom & Офис

София, бул. Черни връх 170

Виж на картата

0879 920 776

Варна

Специализиран магазин

Варна, ул. Ген. Колев 66

Виж на картата

0887 030 004

София

Медицински център

София, МЦ Надежда, МОЛ Парадайс

Виж на каратата

0887 015 779

Пловдив

Медицински център

ТЦ Марица, мост Съединение, обект 54, 

Виж на каратата

0896 823 803