©2018 AllSport

  • Facebook - White Circle

Какво е компресия в облеклото и защо се използват компресиращи облекла?

Компресията в облеклата е въведена най-напред в медицината за третиране на проблеми като лимфедем /задържане на течности в лимфата/, следоперативни отоци, тромбози, разтежния, възпалени сухожилия, след претърпени травми, лошо кръвообращение, студени крайници, слаба мускулатура и др.

Преди около 25 години компресията навлиза и в спорта с идеята да подобри дейността и възстановяването на мускулите.

Как работи компресията в спорта?

Тя подобрява кръвообращението чрез снабдяване на мускулите с кръв, както и връщането на кръв обратно към сърцето. По този начин се доставят кислород и хранителни вещества към мускулите, което подобрява тяхната дейност, а чрез изчистване на метаболитните отпадъци се подобрява възстановяването след тренировка.

Други ползи от компресията в спортните облекла са намалено трептене /движение/ на мускулите, подобрена проприоцепция /усещането на тялото/ и намалено мускулно увреждане и възпаление след тренировка.

На пазара има много облекла, които претендират да са компресиращи. Но много от тях са само много стегнати, без да дават никакви физиологични ползи.

ZEROPOINT е специализирана финландска фирма за компресиращи продукти и облекла. Те са изготвени от специални материи и са с медицински градирана компресия за спорт и възстановяване. Компресиращите продукти на ZEROPOINT дават повече издръжливост, по-бързо възстановяване и предотвратяват спортни травми. ZEROPOINT има чорапи за спорт, за възстановяване, ръкави, калци, къси и дълги клинове, блузи с къс и дълъг ръкав, якета.

Целта на компресиращите продукти ZEROPOINT е да дадат най-добрия съпорт за мускулите. Компресиращите чорапи, ръкави и облекла са така изплетени и оформени, че да притискат по-силно в крайниците и постепенно компресията да намалява нагоре (посока към сърцето), така че чрез притискане на меките части на крайниците се подобрява кръвообращението и циркулацията на лимфния поток. Така тялото се уморява по-бавно и се възстановява по-бързо, а мускулните болки и крампи намаляват или изчезват напълно. Има различни нива на компресия: висока и средна. Продуктите с висока компресия могат да се използват не повече от 3 часа и само по време на спорт. Продуктите със средна компресия могат да се използват непрекъснато, подходящи са за спорт и възстановяване.

Защо точно ZEROPOINT?

Продуктите на ZEROPOINT са научно тествани в множество изследователски университети като Университет „Иваскила“, Финландия, Университет „Шефилд Халам“, Великобритания, Технически Университет „Нанянг“, Сингапур, Технически университет „Куинсланд“, Австралия.

Резултатите от тестовете показват, че те подобряват издръжливостта и точността с около 10%. Един от тестовете е направен с хандбалисти, които хвърлят 150 топки към врата. Половината са със ZEROPOINT компресиращи ръкави, а другата половина без компресиращи ръкави. След стотния удар, хандбалистите без ръкави намалили бързината, силата и точността на ударите си, а тези с ръкави продължили да удрят бързо, силно и точно – не се наблюдавала умора в ръцете им.

Но компресиращите продукти не са само за елитни спортисти. Те са полезни също така и за любители спортисти, активни хора, хора, които пътуват много или чиято работа е ежедневно да стоят на крак.

Какви са ползите от компресиращите / компресионните продукти на ZEROPOINT?

1. По-добри резултати

2. По-бързо възстановяване

3. Поддържат мускулите

4. По-голяма стабилност

5. По-малко втвърдяване на мускулите

6. Повече кислород в мускулите

7. По-добра циркулация на кръвта

8. Предотвратяват отичането на крайниците

9. Премахват метаболитните отпадъци

10. По-добро чувство за движение

11. Издръжливост на материала

12. При футбол, тенис, волейбол, баскетбол – компресията подобрява силата и точността.

13. Дълги бягания, триатлон, колоездене – глутенната дейност е с 5 % по-добра с компресиращи чорапи.

14. Спринтови дисциплини – по-добри резултати и по-добро възстановяване. По-малко разтежния.

15. Фигурно пързаляне, ски, гимнастика – компресиращите облекла дават повече енергия, предотвратяват натрупването на млечна киселина, по-бързо възстановяване.

16. Колоездене – до 18% подобрен приток на кръв в квадрицепса.

16. Работа на крак, пътувания – компресията намалява умората и отичането на краката

17. Запазване на телесната температура.