Какво не знаем за Магнезия? | AllSport

Какво не знаем за Магнезия?

Магнезият – един от най-важните елементи, който участва в над 325 биохимични реакции в нашите тела.

Една от най-важните му функции е създаването на ДНК и РНК молекули, както и тяхното възстановяване. Една от главните му роли е да регулира калциевия обмен и равновесието Mg - Са (Магнезий - Калций).

Магнезиев дефицит или липсата на магнезий води до чувство за умора, нарушена обмяна на веществата, болки по костно-ставния апарат, схващания, крампи. 

Магнезиевият хлорид е естествената среда за ДНК. Съдейства за предаване на нервните импулси. Подпомага усвояването на енергията и обмяната на веществата. В следствие на стрес, неправилно хранене и прием на медикаменти,над 80% от хората имат магнезиев дефицит.

Основни причини за Магнезиев дефицит:

  • Психически стрес – повечето хора са подложени на ежедневен стрес
  • Интензивно физическо натоварване – при професионални спортисти 
  • Интензивно потене                                                                                                                   
  • Диети 
  • Високият Калций в организма (до 6 пъти !!!) възпрепятства усвояването на Магнезий и създава дефицит на общо 6 минерала- Mg(магнезий), K(калий), Fe(желязо), Cu(мед), Mn(манган), P(фосфор)                                                                                                                                             
  • Флуоридно отравяне (паста за зъби, пестициди, флуорирана вода и хранителни продукти)
  • Живачно отравяне (амалгами/пломби, ваксини, агрозащита) 
  • Високи дози Готварска сол (NaCl), Na (сол), K (торове), Ca (млечни)
  • Калиеви торове (почви) – К (калий) и Мg (магнезий) са антагонисти, което при торене с К-торове оставя растенията без Магнезий
  • Фосфорни торове (фосфати) - (в неестествено красиви плодове/зеленчуци, орто-Фосфорна киселина в сладки газирани напитки)
  • Млечно-кисели продукти
  • Алкохол (висока киселинност)
  • Захар /Фруктоза и рафинирани въглехидрати (брашно/тестени, сладки, шоколад, сладолед)
  • Кофеин (кофеинови напитки), Никотин (цигари), Кокаин (наркотици)
  • Метаболитна ацидоза (киселинност) - pH+ - бързи въглехидрати, месо                                       - 
  • Диуретици
  • Хапчета против забременяване
  • Инсулин (диабетно болни)
  • Астматици (Бета- адренергични антагонисти, Кортикостероиди, Теофилин)

Освен това, има фармацевтични причини, поради които не се усвоява Mgот тънките черва. За мнозина това е сериозен проблем подриващ техния магнезиев статус, тъй като не могат да го усвояват с храна заради прием на:

  • Антибиотици
  • Противозачатъчни
  • Статини (понижават холестерола)
  • Кортизонови препарати
  • Болкоуспокоителни
  • Лекарства, които унищожават чревната флора

Храни, в които има магнезий

Магнезият се намира в храни като ядки, зеленчуци, черен шоколад и други, които присъстват в менюто на всеки, но в различни количества. За жалост, невинаги обаче успяваме да си набавим необходимата дневна потребност от минерала чрез храната(да не говорим, че трудно се намира качествена храна). По тази причина, много хора го приемат под формата на добавка, но въпреки това, симптомите за липса на магнезий катоумора и мускулни схващания не изчезват. Това се дължи на причини, които „изяждат“ магнезия в тялото.

Как се усвоява най-добре Магнезият?

Тъй като магнезият се усвоява най-ефективно през кожата (трансдермално), добре е да сенанася по шията, мишниците, корема, гръбнака, гръдната кост, ставните гънки, малкия таз, дланите, стъпалата и проблемните области с болка и скованост. Така клетките се насищат с магнезий. 

Две важни предимства за усвояването на Магнезий през кожата са:                                                                                               

  • Магнезият може да достигне до всяка клетка, ако в някоя система на организма има проблем и не може да бъде доставен орално или интравенозно.
  • През кожата не може да се предозира. Усвоява се толкова, колкото е необходимо на организма.

Magnesia и Jodine Complex с биостимулатор са хранителни добавки с изключително благотворно значение за здрави тела особено в наши дни. Комбинирано, двата продукта доставят повече кислород до всяка клетка на тялото и по този начин човек се чувства енергизиран и здрав.Неорганичният йод/йодид е основно хранително вещество!

До какво води дефицитът на йод?

Йодът е елемент с изключително значение за човешкото тяло. Йодният дефицит води до проблеми не само с щитовидната жлеза, но и до много други здравословни проблеми. Недостигът на йод, прави хората по-податливи на заболявания.Йодът е най-добрият антибиотик, антивирусно и антисептично средство на всички времена. Във века, в който живеем, сме подложени на множество отравяния в следствие натрупване на токсични химикали в клетките на тялото от мръсен въздух, вода, храни, радиация.

Връзката между йода,  щитовидната жлеза и рака на гърдата

Жени с ендемична гуша, с видимо нераково увеличение на щитовидната жлеза, в следствие на дефицит на йод, са изложени на по-висок риск от развитие на рак на гърдата.

На всеки 17 минути, всяка капка кръв в нашето тяло преминава през щитовидната жлеза и ако тя има достатъчно количество йод, бактериите и вирусите в кръвта се убиват когато кръвта преминава през щитовидната жлеза.

Хранителният йод - важен елемент за всяка клетка.

Никой вирус, бактерия или паразит не може да противостои на йод.

Йодът елиминира фиброзната болест на гърдата и предотвратява рак.

Йодът понижава съдържанието на захар.

Йодът отстранява от тялото тежки метали като: алуминий, кадмий, олово, живак, радионуклиди.

Йодът увеличава отделянето на флуориди, бромиди и хлориди в урината.

Нобеловият лауреат Алберт Сент-Дьорди, който пръв е изолирал / открил витамин С, казва: „Ако не знаете къде, какво и защо, предпишете йод.“ Самият той, ежедневно е консумирал „любимия си йод“ и се е радвал на отлично здраве до 93 години.

 

Симптоми на йоден дефицит

Мускулни крампи, студени ръце и стъпала, склонност към наднормено тегло, лоша памет, запек, депресия, главоболие, едема, миалгия, слабост, суха кожа, чупливи нокти.

Храни с богато съдържание на йод

Морски храни, нерафинирана морска сол, водорасли, краве масло, ананас, артишок, аспержи, тъмнозелени зеленчуци, яйца. 

Производител на Magnesia иJodine Complex е Арте Вита България ООД, компания изключително обърната към превенцията и здравословния начин на живот с чисти продукти и природосъобразен начин на живот с грижа за човека.

За текста сме използвали източници от статии и книги от следните специалисти: Д-р Брайс Викъри, д-р Робърт Роуен, д-р Браустайн, д-р Гай Абрахам, д-р Жан Франсоа Конде, д-р Хорхе Флечас и др.

 

 

 

Коментари

Все още няма коментари

Остави първия коментар

болки в глезен
Независимо изследване потвърждава, че персонализираните стелки намаляват възможността за травми

Катедра по Биология на физическата активност Университет Jyväskylä - Финландия Juha-Pekka, Kulmala...

възпалено колянно сухожилие - пателар
Коляно - Възпаление на сухожилие

Едно общо нараняване при спортовете свързани с бягане и скачане е възпалението на коляното сухожилие...

нараняване на коленни връзки
Коленни връзки - Наранявания и решения

Навяхвания на колянната става Навяхването представлява разтягане или частично разкъсване на връзки,...